Christian Kautz Account Manager Private Banking
In het begin vroeg ik mij af of er wel een klik zou zijn met de trainer en de mededeelnemers. Maar al snel veranderde dat gevoel. Iedereen zit er voor zichzelf en heeft zijn eigen punten om aan te werken. En ik wist dat wat je geeft dat je dat ook terug krijgt en als ik mij kwetsbaar zou opstellen dan zou dat zeker goed komen.
De training heb ik zeer positief ervaren en de grootte van de groep was precies groot genoeg om afwisseling te hebben tijdens het oefenen. En hoe graag ik mij had willen verstoppen. De juiste motivatie werd toch elke keer weer opgeroepen. En na een paar keer werd het zelfs heel gemakkelijk.
Jammer kwam Covid voorbij en moesten we even stoppen met de klassikale training. Daardoor raakten we wat van dat flow gevoel kwijt. Maar toen we weer mochten was het ook weer gelijk terug.
Het lijkt een dooddoener maar ik heb veel resultaten te danken aan deze NLP Practitioner.
  • Ik maak dingen minder groot dan dat ze zijn
  • Ik maak gemakkelijker mijn keuzes
  • Er zijn minder beren op de weg
  • Ik realiseer mij dat het één direct invloed heeft op het andere
  • Het heeft heel veel invloed op mijn gedrag gehad zowel zakelijk als privé
  • Anderen merkten op dat ik veel relaxter met tegenslag om ging
Mijn vader vond het fantastisch dat ik deze opleiding deed. De gesprekken met mijn vader hebben nu meer inhoud en diepgang. Het contact is nu heel anders.
Het is een opleiding die als je er voor open staat je meer geeft dan dat je er in stopt.
Je hoeft geen grote problemen te hebben en je kan gewoon leren genieten van de kleine dingen in het leven. Het is voor iedereen een aanrader.

Wendelijn Oolders – Wijkmanager Gemeente Den Haag

Ik heb bij Arno Smit een maatwerk NLP coaching traject gevolgd. In dit traject kwamen verschillende NLP technieken voorbij die aansloten op concrete situaties in mijn werk en de manieren hoe ik met deze situaties om kon gaan. Dit traject heeft mij veel gebracht: door de sessie en de verschillende NLP technieken zette ik ideeën om in concrete acties. Arno wist de juiste technieken aan mijn vragen te koppelen, hij is iemand die goed doorvraagt en spiegelt, wat me inzicht in mijn eigen rol heeft opgeleverd en een scherper beeld van waar ik goed in ben en wat ik wil in mijn werk.

Ruben Borgo – Gezinscoach Centrum Jeugd en Gezin/ Jeugd en Maatschappelijke Ondersteuning (JMO)

Na het volgen van een NLP Practioner opleiding ben ik me gaan oriënteren op een Master NLP opleiding. Via internet uiteindelijk terecht gekomen op de informatieavond van Arno Smit in Den Haag. Wat mij direct aansprak is de kleine en veilige setting. NLP wordt steeds bekender in Nederland, dit betekend dat je al snel een opleiding volgt met 10 a 15 medecursisten en meerdere trainers. Arno’s Practioner en masters gaan van start met een veel kleiner gezelschap. Hierdoor zul je als cursist voldoende aandacht krijgen, zijn er geen momenten om je te verstoppen en haal je dus het maximale uit je 14 daagse opleiding.

Na een nieuwe ontmoeting in overleg met Arno besloten om mezelf 1 op 1 te laten coachen. Inmiddels zitten we op sessie 7 van 10 en sluit ik niet uit dat ik hierna voor mijn persoonlijke ontwikkeling opnieuw bij Arno aanklop. Ik leer op rustige, fijne en met een gezonde dosis humor nieuwe NLP technieken die passend zijn voor mijn werk in de jeugdzorg. Ik sta hierdoor steviger in mijn schoenen en ik kan collega’s oefeningen laten zien die helpend zijn in het werken met jeugdige/pubers. Ik loop al wat jaren mee in de NLP wereld, het valt mij op dat Arno een breed scala aan oefeningen en kennis heeft. Trener staat bij mij voor aandacht en kwaliteit.

Esther Groenendijk – Teamleider Contactcenter, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Ik ben heel blij met dat we met een kleine groep zijn. We hebben een onwijze klik met elkaar. Dat vind ik prettig, want je hebt het toch over moeilijke onderwerpen en er is zoveel ruimte om jouw verhaal kwijt te kunnen.

De opleiding heeft mij heel veel bevestiging gegeven dat ik op de juiste weg ben. Eigenlijk pas ik al heel veel toe. Dat is mede door de opleiding gekomen dat het zelfvertrouwen gegroeid is en ik daardoor steviger in mijn schoenen sta.

Soms lijkt het wel heel veel praatje pot, maar je bent wel hele belangrijke zaken aan het delen. En daar hou ik wel van.

Het is moeilijk uit te leggen, zo’n NLP Practitioner. Je gaat stevig met jezelf aan de slag. Ik dacht: ”Je bent 53 je hebt je jarenlang in dienst gesteld van anderen en nu ga ik het anders doen.” Tijdens de opleiding ben ik op zoek gegaan naar hoe ik reageer in mijn dagelijks gedrag. Het mooie is, dat je eens nadenkt, waar komt dit gedrag vandaan. Van wie heb ik dit geleerd? Doe ik het zelf of komt het door mijn familie.

De opleiding is een cadeautje en ik raad het aan voor iedereen die “vast” zit en die zich meer open wil stellen voor wat het leven te bieden heeft.

Jorinde Huffmeijer – Sociaal psychiatrisch medewerker Deelnemer NLP Practitioner

Ik begon aan NLP met het idee om mijn communicatievaardigheden die ik nodig heb tijdens mijn werk in de zorg te verbeteren.
Ik was mij al in de jaren bewust geworden dat ik soms overkom op een manier die ik niet wil. Daarom ben ik opzoek gegaan naar wat hierbij aansluit en wat mij kon helpen. Al snel kwam ik uit op NLP. Maar dan de geschikte plek vinden. Na een aantal bezoeken aan instellingen en personen die NLP gaven. Kwam ik uit bij Arno Smit. Ik voelde mij gelijk op mijn gemak en vulde mij goed aan. Ik besloot om het bij Arno te gaan volgen.
En ik heb daar geen spijt van. Arno is een goede cursusleider die goed is in zijn vak. Arno laat ons zelf ervaren hoe het is en raakt plekken die ik van te voren niet had bedacht. Ik merk in de loop van de cursus dat ik rustiger ben geworden en dat ik beter kan luisteren. Maar ook beter wordt in het luisteren naar mijn eigen gevoel.
Ik ben begonnen met NLP met het idee vooral gericht om beter te worden in mijn werk, maar ik merk dat ik er door ben gegroeid als mens.
Een hele fijne cursus die voor mij gaat over de reis naar mijzelf. Ontwikkelingsgericht en met veel besefmomenten.

Satish P. – Management Adviseur. Deelnemer NLP Practitioner

Mijn eerste gedachte was: “Mijn leidinggevende wil iets terugzien van de opleidingen die ik doe en hoe ga ik dit aanpakken?”

Is NLP wel de oplossing, is dit wel de juiste plek? Gaat Arno mijn verwachtingen waarmaken?

De opleiding is meer hands-on dan ik had verwacht en ik leer elke week weer iets wat mij verder helpt in mijn proces. Ik ben eigenlijk heel tevreden.

Er zijn heel veel “Oh-ja momentjes” en puzzelstukjes die op hun plaats vallen. Nu ik bewuster contact aan het maken ben met anderen merk ik ook meer de emoties op die spelen bij het communiceren. Zelf heb ik veel aan het upchuncken. Dat helpt mij bij de communicatie.

Wel ben ik nog op zoek om de optimale staat te vinden en deze vast te houden op de momenten dat dat nodig is.

Je gaat niks uit deze opleiding halen als je niet je eigen aandeel in de situatie durft te onderzoeken. Voor mij geldt dat mijn wereldbeeld volledig is omgeslagen en ik zie de “Matrix”

Er is een goede dynamiek in de opleiding en ook in de oefenavonden en tijdens de opleidingsdagen leer je jezelf kennen.

Deze opleiding is heel geschikt als je ontdekt dat je iets moet doen met mensen die niet op dezelfde golflengte zitten als jij.

Christine de Rooij – Project manager. Deelnemer NLP Practitioner
Wat ik mij als eerste afvroeg is heb ik een klik met Arno. En of de opleiding praktisch genoeg was?
De opleiding is ontzettend leuk en ik ben vaker verbaasd en verbijsterd dan ik dacht. Soms een joekel van een eye-opener en verbazend hoe effectief soms kleine oefeningen kunnen zijn.

En er zijn ook successen. Mijn eetmomenten zit ik nu grotendeels zittend te nuttigen en ik nuttig ze ook. Hiervoor was ik altijd, “on the go!!!”. Ik neem nu tijd om te eten. Als ik aan tafel zat dan at ik pas mijn  diner nadat het hele gezin klaar was, omdat ik de hele tijd bezig was met die drie anderen. Ik ben liever voor mijn man geworden en voor mijn kinderen ook. Er valt nog een heleboel winst te behalen. Ik kan nog veel liever worden, maar ik ben al wat liever geworden. Door de rust in mijn hoofd rust en orde in mijn hoofd.
Ik zou deze opleiding aanraden aan iedereen die openstaat voor verandering, dan is het namelijk het juiste moment om NLP tot je te nemen.

Kirsten Rahbek – Deelnemer aan de 2 daagse NLP opleiding
Nogmaals bedankt dat ik twee dagen met de NLP-cursus mee mocht doen – heb er absoluut wat aan gehad. Het stemt wel tot nadenken dat wij allemaal zo aan het zenden zijn, en vaak op eigen golflengte, dus je schema van het communicatiemodel vond ik zeer verhelderend.

En nu ook in praktijk brengen.

Misschien goed idee om iedereen te verblijden met een NLP-introductie op de middelbare school? De wereld zou er niet slechter op worden!

Annette van Zeil, consultant. Deelnemer NLP Practitioner

Beste Arno,

Het gaat heel goed met mij. Sinds kort heb ik een nieuwe baan. Ik weet zeker dat jouw NLP training hierbij geholpen heeft. Ik stond zo relaxed in dat gesprek, ik ben zo vrij en open geweest in het sollicitatiegesprek. Ik ga nu zelfs meer verdienen dan op mijn oude werk.

Groetjes, Annette van Zeil