Scrum is de methode van softwareontwikkeling die resultaten garandeert. Het is dan ook niet verwonderlijk dat steeds meer bedrijven op de scrum manier werken. Heb je NLP geleerd? Dan weet je dat NLP en SCRUM een krachtige combinatie vormen.
Wat is SCRUM?
Als ik geen NLP opleidingen geef dan ben ik docent aan de opleiding Applicatie- en Media-ontwikkelaar in Zoetermeer. Binnen de opleiding hanteren we de scrum methodiek. Het gaat een beetje te ver nu om de hele geschiedenis van scrum uit de boeken te doen. Wil je meer leren over SCRUM lees dan vooral deze link. Scrum lijkt op NLP. NLP is effectief, krachtig en het levert je resultaten. Resultaten die jij voor ogen hebt. Je kan je dus voortellen dat als je NLP combineert met scrum dan krijg je een super krachtige technologie in handen.
Wat zijn de overeenkomsten tussen NLP en SCRUM?
NLP en scrum hebben sterke overeenkomsten. Zoals jij weet leert NLP je om de structuren te doorgronden van succesvol handelen. Dan weet jij dat je als je enkele bouwstenen van scrum integreert in jouw dagelijkse leven dat je dan jouw doelen sneller bereikt.
- Je bepaald als team/teamlid zelf jouw resultaat, planning, tijdsverdeling en voortgangsbewaking.
- Je deelt jouw project op in kleine chunks. Kleine deeltjes werk, die je in 2 tot 4 uur kunt verwerken. Het voordeel daar van is: meerdere keren per dag heb je de voldoening van iets af hebben. Let op NLP-ers, als je zo gaat denken dan behaal je jouw doelen op een wel heel gemakkelijke manier.
- Je wil zo vaak mogelijk feedback ontvangen. Dan weet je dat je op de goede weg bent. Fail fast, fail often zeggen we wel eens. Maak dus meer fouten.
- Je bepaald zelf wat je gaat doen en wat bij jou past. Je doet dit op basis van prioriteiten en competenties.
- En je maakt gebruik van jouw team. Bij NLP zorg je dat je een model hebt waarvan jij excellentie kunt modelleren. Heb jij eenmaal jouw model, dan zal je sneller jouw doelen bereiken.
- Tijdens een sprint staan alle taken op het board. Je kan daar bijvoorbeeld een KANBAN bord voor gebruiken. Als NLP-er schrijf jij natuurlijk al jouw doelen op.
- Na elke sprint, is er de retrospective. Daarin leg je hetgeen je hebt geleerd vast en kijkt vooruit naar wat je anders wil doen.
Bij scrum heb je een product owner die over het project gaat. Deze is verantwoordelijk voor het project. Maar in dit geval ben jij dat zelf. Jij bent je eigen product. Jij bent verantwoordelijk voor jouw persoonlijke ontwikkeling.
Wat kan jij als NLP-er met SCRUM?
Zoals je hierboven hebt gelezen geeft SCRUM je een nieuw framework voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Het is methodisch, je kiest zelf waar je mee aan de slag gaat, je maakt jouw planning en bepaald zelf jouw voortgang. De methodiek is eenvoudig te leren en dat maakt het juist zo krachtig.
Wat kan een scrum master met NLP?
In teams heb je altijd te maken met communicatie. En dat loopt niet altijd even soepel. Vaak zijn er meerdere belangen die er spelen. De één is vaak wat handiger in de communicatie dan de ander. En eigenwijsheid kan ook nog een grote rol spelen.
Met scrum komt de verantwoordelijkheid bij de teamleden te liggen. Dat wil je ook. Als lid van het team wil jij graag jouw steentje bijdragen. Het kan echter zo zijn, dat je daarbij tegen jouw grenzen aanloopt.
Elke goede scrum master neemt zijn persoonlijke ontwikkeling serieus. Een scrum master zorgt ervoor dat het team lekker loopt. Als je bijvoorbeeld de samenwerking wil vergroten, dan heb je daar specifieke vaardigheden voor nodig. Niet alleen op communicatief niveau, maar ook de leiderschapsvaardigheden die jou onmisbaar maken als coach van het team. NLP geeft je een hele complete gereedschapskist met coaching- en leiderschaps-vaardigheden. Niet alleen voor jezelf maar ook voor jouw team. Want NLP leert je hoe je de technieken weer aan anderen kan leren.
Dat is het mooie van NLP.