Waarom zou je starten met meditatie?
Meditatie en mindfulness hebben een positief effect hebben op jouw welzijn en de groei van jouw brein. Dit blijkt uit dit onderzoek. Tegenwoordig eisen we veel van onszelf met betrekking tot, ons werk, ouderschap en relaties. Zou meditatie een oplossing kunnen zijn?
Als ik zo de ervaringen van mensen hoor en hun ervaringen lees, dan heeft meditatie een positief effect op mensen. Als je dan op zoek gaat naar de meest bekende effecten dan kom je onderstaande rij tegen.
1. Meditatie gaat de veroudering van de hersenen tegen
Uit een onderzoek uit 2015, blijkt dat Mindfullness meditatie de hersenen kan veranderen. De hersenen, van mensen die regelmatig mediteerden, verouderden minder dan bij andere mensen die niet mediteerden. Bovendien is geconstateerd dat bij mensen die langer dan 20 jaar mediteerden meer grijze massa hadden.
Als we mediteren kan dat leiden tot veranderingen in de hersenen en het gedrag. Mindfullness meditatie zorgt bijvoorbeeld voor stressreductie. Deze methode van mediteren is specifiek gericht op het verminderen van stress. Uit onderzoek is gebleken dat door de meditatie de hersenen van de onderzochte personen waren veranderd. Als positief bij effect bleken de mensen ook minder last van angsten te hebben en ook minder last van stress.
2. Je hebt minder last van angst en stress
Uit dit onderzoek blijkt dat als je de acht weken durende mindfullness meditatie gaat beoefenen. Dat je dan een vermindering ervaart op het gebied van stress en angsten.
3. Korte meditaties helpen je kind op school
Er wordt heel veel verwacht van onze kinderen op school. Je moet al direct in de pas lopen. Je hoort te luisteren, te oefenen en te leren in een omgeving die vaak lawaaiig is. Dat komt natuurlijk door te volle klassen. Nu is het zo dat de kinderhersenen volop in ontwikkeling zijn en volgens deze studie is meditatie een goede manier om de hersenen te stimuleren in de ontwikkeling. Als dit voor een kind al een fantastische manier is om met alles in het leven om te gaan. Hoe zou dat dan zijn voor een volwassene?
4. Jouw aandacht en concentratie zal zich verbeteren
Er is veel onderzoek gedaan naar de positieve effecten van meditatie zoals in dit onderzoek. Bij veel jongeren en ook volwassenen is de concentratie en aandacht verbeterd. Stel je de positieve effecten van meditatie eens voor, wat zou jij mogen verwachten.
Als je dus zoveel positieve effecten kan verwachten van meditatie dan is het dus slim om er nu mee te starten.
Drie effectieve tips om te starten met meditatie.
In het eerder genoemde boek Tools for titans vind je een interview met Chade-Meng “Meng” Tan. Meng is werknemer nummer 107 binnen Google. Binnen Google staat hij bekend als de creator van op mindfullness gebaseerde cursussen binnen Google.

Hoe begin je dan aan meditatie?
Zelf zie ik de positieve effecten van meditatie wel zitten. Alleen hoe start je dan?
Moet je een cursus volgen? Beginnen met lang stilzitten op een meditatie kussentje? Op je ademhaling letten? Een kimono kopen? Misschien moet je wel een NLP opleiding volgen voordat je helemaal Zen word. Of kan het gemakkelijker.
Starten met meditatie kan lastig zijn, want welke meester zou je moeten geloven en welke school sluit het best aan bij jouw behoeften. Allemaal vragen die meer vragen oproepen dan ze beantwoorden.
Iemand die ik erg bewonder om zijn meditatievermogen, heeft mij wel eens verteld dat meditatie iets is voor de lange termijn. Terwijl ik als NLP-er (en gewoon ongeduldig) de positieve effecten, “NU!” wil ervaren.
Tip 1: Begin met 1 ademhaling per dag
In plaats van heel veel hooi op de vork te nemen, begin je met 1 bewuste ademhaling per dag. Doe 1 bewuste ademhaling per dag, gewoon adem in en adem uit. Dat is alles wat je van jezelf mag doen en dan zit jouw klusje van de dag er op.
Deze ene ademhaling is heel gemakkelijk te behalen en hoe goed voelt het wel niet als je deze belangrijke klus er op zit. Elke bewuste ademhaling die je meer doet is mooi meegenomen. En bedenk je eens in hoe gemakkelijk dat is om te doen.
Tip 2: Doe minder dan je kan
Als we ergens pas mee starten, dan zijn we enthousiast, fanatiek en gaan we ervoor. Vergelijk het maar eens met beginnen met hardlopen. Veel mensen gaan er heel fanatiek er tegenaan. De dag erna zitten ze met de gebakken peren. Spierpijn en wat nog erger is, ze hebben geen plezier in het lopen en zien het als een kwelling. Het “moeten” zorgt dan voor een innerlijke strijd. En zoals we weten uit het communicatiemodel uit het Neuro linguïstisch Programmeren zorgt dit voor een andere, minder positieve staat.
Als je dus start met mediteren en je besluit 4 minuten stil te gaan zitten. Doe er dan eens 3. Je zal dit gemakkelijker volbrengen en dat heeft een positiever effect op jouw gemoedstoestand.
Tip 3: Een gemakkelijke meditatie voor gelukzaligheid
Deze 10 seconden durende meditatie zal een direct positief effect hebben op jouw gelukservaring. Hij is heel simpel.
Deze meditatie werkt overal en altijd, alleen of in de buurt van veel mensen.
Neem een persoon in gedachten. Dit kan een goede vriend zijn, een persoon op straat of iemand die je willekeurig uitkiest.
Deze persoon wens je het allerbeste en dat hij of zij gelukkig is. Zeg bijvoorbeeld in jezelf “Ik wens deze persoon al het geluk in de wereld, ik wens deze persoon al het gelukt in de wereld.” Het klinkt vaag maar je zal merken dat er automatisch gedachten en fantasieën bij je op komen Het gebeurt mij maar al te vaak dat ik in mijn fantasie hele films maak over hoe gelukkig deze persoon zal worden nadat ik aan hem of haar heb gedacht.
Vanuit het NLP Communicatiemodel weten we, dat op het moment dat onze interne voorstelling veranderd, dan veranderd onze stemming en daarmee onze fysiologie. En met deze verandering zal ons gedrag veranderen en daarmee ook onze resultaten.
Wil je meer weten over de methoden van Meng lees dan zijn boek