Hoe word je gelukkig?
Gelukkig worden is de wens van velen!
Zoek het woord geluk op en je vindt het volgende resultaat op wikipedia:
Geluk (of gelukkig zijn) kan worden omschreven als het tevreden zijn met de huidige levensomstandigheden. Hierbij kunnen er verschillende positieve emoties aanwezig zijn, zoals vreugde, vredigheid, ontspannenheid en vrolijkheid.
Gelukkig zijn is het tegengestelde van ongelukkig zijn, wat bestaat uit een gevoel van ontevredenheid en vaak samengaat met depressie, overspannenheid, woede of verdriet. Onderzoek duidt er op dat geluk voor ongeveer de helft erfelijk bepaald is. De rest van de verschillen wordt veroorzaakt door invloeden uit de omgeving.
Gelukkig zijn is voor een deel genetisch bepaald. Het andere deel dat heb je zelf in de hand.
Je hebt meerdere mogelijkheden om gelukkig te worden! De eerste tip gaat over het werken aan jouw doelen. De tweede over hoe jij door alleen maar te doen alsof, gelukkig kan worden. De derde tip, die tevens ook de krachtigste is. Luister naar muziek!
Drie tips waarvan je gelukkig wordt:
Tip 1: Verlaag jouw levensstress door jouw doelen helder te krijgen
Het leven dat we leiden gaat steeds sneller. Of we dat nu willen of niet. Als je, net zoals veel mensen, die nieuwe snelheid wil bijhouden, levert dat stress op. Stress op het werk, stress in het gezin. Stress ontstaat omdat jij je laat leiden door doelen van anderen.
Door de stress maakt jouw lichaam stresshormonen aan. Die stresshormonen zorgen ervoor dat je op lange termijn last krijgt van jouw gezondheid. Wil jij jouw stress verlagen? Integreer deze tips en merk op hoe snel je je gelukkig kunt voelen.
Werk aan jouw doelen
Wat kan je het beste doen om de stress te verlagen? De manier om om te gaan met levensstress is om niet alles meer te willen. Bepaal jouw doelen en werk systematisch aan jouw doelen.
Zelf hanteer ik de regel dat ik elke dag drie dingen onderneem die mij helpen om dichter bij mijn doelen te komen. Elke ochtend bepaal ik deze drie dingen die die dag ’echt moeten’. Dit zijn de zaken die ervoor zorgen dat er grote stappen gemaakt kunnen worden. En heel soms staat er ook weleens een ‘moetje op die lijst. Dat doe ik om het volgende resultaat. Heb ik die drie dingen gedaan, dan weet ik dat mijn belangrijkste taken zijn uitgevoerd. Eigenlijk loopt de rest van de dag dan vanzelf.
Tip 2: Doen alsof
Onderzoek heeft uitgewezen dat je al gelukkiger wordt van proberen om gelukkiger te zijn. Als NLP-er weet je dat als je doet alsof je gelukkig bent, je dan ook geluk voelt.
Dat klinkt gemakkelijk en het is ook gemakkelijk. Doe maar eens het volgende experiment.
Stel je eens het volgende voor: je bent nog jong en binnenkort ben je jarig. En er is één cadeau dat je echt hebben wil en dat staat boven aan jouw lijst met cadeaus.
Op de ochtend van je verjaardag word je wakker en even later zie je de cadeaus staan.
Je ziet aan de contouren dat jouw aller- aller- aller-mooiste cadeau er tussen staat. Jouw hart maakt letterlijk een sprongetje. Je kan niet wachten, je rukt het papier eraf en het is inderdaad hét cadeau.
Weet je nog hoe je je toen voelde? Voel dan nu maar eens hoe je je voelt! Het kan niet anders dan dat gevoel terugkomt. Als je dit regelmatig doet, zul je merken dat het steeds sneller gaat en dat het geluksgevoel steeds gemakkelijker terugkomt.
Tip 3: Luister naar muziek
Uit onderzoek is gebleken dat het luisteren of het maken van muziek effect heeft op jouw emoties. Uit onderzoek is gebleken dat als je naar muziek luistert, er dopamine vrijkomt.
Wil je snel gelukkig worden? Zet je favoriete muziek op! Of nog beter: maak een playlist en luister alleen naar de muziek waar je gelukkig van wordt.
Wil je weten welke muziek mij gelukkig maakt? Luister dan naar mijn favoriete nummers!
Actiegericht advies:
- Bepaal je doelen en werk er systematisch aan;
- Doe een paar keer vandaag alsof je heel gelukkig bent;
- Zet je koptelefoon op en luister naar jouw favoriete muziek.